Renhållningsförare

Att köra renhållningsbil kan vara ett inslag i den kommunala renhållningen. Då är en kommun uppdragsgivare och föraren är den som hämtar hushållssopor inom geografiska områden med viss intervall. Man kan även köra en renhållningsbil som är specialbyggd för att ta hand om returmaterial. Då är kunderna såväl kommunala arbetsplatser som enskilda företag och privatpersoner. Det som hämtas och transporteras kan vara exempelvis returpapper eller plåtförpackningar. En renhållningsförare bör ha god fysik och god organisationsförmåga. Det gäller att ha kunskap om material som ofta ska transporteras till  återvinning.

Förarens arbetsmiljö som förare måste man vara väl medveten om lastsäkringens betydelse för trafiksäkerheten och de eventuella risker som kan uppstå med ojämnt lastat gods. Det gäller att använda de verktyg som finns till hands! Att lasta på och lossa en container kräver dessutom att man är uppmärksam på omgivningen för att undvika olyckor med t.ex. lekande barn. Containern lastas maskinellt på bilen.

Förarens arbetsmiljö Mekaniska hjälpmedel och kärl som rullar på hjul minskar antalet tunga lyft, även om de fortfarande förekommer. Man försöker allt mer att bygga bort trånga passager vid hämtning av sopor, men det händer att sådana miljöer finns kvar, framför allt i stadskärnor. Det förekommer att allt från vassa föremål till kemikalier slängs med hushållssoporna. Man behöver därför vara försiktig för att undvika olyckor.

Krav:  Körkort med  C-behörighet är vanligt •  ADR-intyg  för styckegods •  Yrkeskompetensbevis (YKB) •  Digitalt färdskrivarkort

Om du vill se filmen i VR och 360 grader kan du klicka på länken och den lilla glasögonikonen när du använder mobilen https://youtu.be/SWE1v6h32YI

 

FaLang translation system by Faboba

HAR DU VAD
SOM KRÄVS?

LOGGA IN

TYAS KOMPETENSPORTAL

VALIDERINGSKARTAN

HÄR HITTAR DU YRKESBEDÖMARE

VALIDERINGSMODELLEN

TYAS VALIDERINGSMODELL 2011