Fjärrbils-/Utlandsförare

Fjärrbilsföraren transporterar större godsenheter, över ett ton, över längre sträckor, ofta över 20 mil. Fjärrbilsföraren kan också vara en fjärrbilslots som på dagtid kör, lossar och lastar fjärrbilen på destinationsorten. Godset i fjärrbilen lämnas och hämtas vanligtvis vid godsterminaler eller lagercentraler. Det förekommer att styckegods lastas på ett lösflak som parkeras med stödben utanför en godscentral och hämtas av en lösflaksbil när det är färdiglastat. En fjärrbilsförare har i många fall börjat som distributionsförare. Arbetet handlar mer om bilkörning. Dels fraktas godset i en fjärrbil över längre sträckor, dels är godset ofta varierat; allt från pallar till en harv eller en tung rulle med stål, och jobbet ställer stora krav på lastsäkring. En fjärrbilsförare behöver ha kunskaper i att hantera farligt gods och måste kunna köra med släp. Att kunna hantera en truck är ett måste.

Utlandsförare tillhör en liten kategori lastbilsförare. Vanligast är att man kör en dragbil med trailer på uppdrag av en speditionsfirma. Ofta kör man en återkommande rutt med ett flertal ställen att lossa och lasta styckegods på. Utlandsföraren är under längre sammanhängande perioder på resa. Man kan exempelvis arbeta sju dagar och vara hemma sju dagar. Kraven har ökat på att gods ska levereras ”just in time”. Att hitta en adress i en främmande stad där gods ska lossas eller lastas ställer särskilda krav.

En utlandsförare bör vara effektiv, stresstålig och fantasirik. Man måste också kunna lokalisera fel som uppstår på bilen så att man kan ge rätt upplysning till servicepersonal. Lastinnehållet är högst varierat. En förare måste veta tillräckligt för att kunna hantera det säkert. Kunskaper i farligt gods och maskinell godshantering är ett måste liksom behörighet att köra med släp. Förutom engelska är det en fördel att även kunna förstå tyska.

Fjärrbilsförarens grundkompetens · Säkerhet, yttre miljö och arbetsmiljö · Arbetsplanering och kvalitetsarbete · Godshantering · Körkortsbehörighet CE och YKB · Yrkesinriktade kunskaper i svenska, matematik och datorkunskap

Fjärrbilsförare ska dessutom bl.a. kunna i förekommande fall utföra kyl-, frys- och värme- transporter på rätt sätt. ...  hantera farligt gods och tillämpa de regler som gäller för transport av farligt gods på landsväg. Måste kunna stapla, lasta och lossa med hjälp av truck med hänsyn till kvalitet, miljö och säkerhet.

Förarens arbetsmiljö: Man arbetar oftast vid lastkajer där det finns tillgång till hjälpmedel. Körning längre sträckor lämpar sig för den som trivs med att vara för sig själv en stund. Tungt gods kan medföra en tyngre godshantering. Det är viktigt att använda lyfthjälpmedel och att inte hoppa ner från flaket. Bakgavellyften är ett bra hjälpmedel. God kondition och uthållighet är alltid bra att ha.

Förarens arbetsmiljö. Även om en utlandsförare ständigt har kontakt med kontoret så är arbetet fritt. Samtidigt kan arbetstiderna vara oregelbundna vilket gör att det kan vara svårt att planera sin lediga tid. Tiden som man under en utlandsresa får köra per dygn är reglerad i lag. Det händer att arbetsdagarna med lastning och lossning inräknat kan bli långa.

Utlandsförarens grundkompetens · Säkerhet, yttre miljö och arbetsmiljö · Arbetsplanering och kvalitetsarbete · Godshantering · Körkortsbehörighet CE och YKB · Yrkesinriktade kunskaper i svenska, matematik och data

Utlandsförare ska dessutom bl.a. kunna ... ...  hantera farligt gods och tillämpa de regler som gäller för transport av farligt gods på landsväg. ...  tillämpa reglerna för utlandstrafik med tunga fordonskombinationer. ...  utöva transporter på ett kvalitets-, miljö- och säkerhetsinriktat sätt.

KravKörkort med CE-behörighet • Utbildningsbevis •  Truck •  ADR-intyg för  styckegods •  Yrkeskompetensbevis (YKB) •  Digitalt färdskrivarkort

Om du vill se filmen i VR och 360 grader kan du klicka på länken och den lilla glasögonikonen när du använder mobilen https://youtu.be/dhII7ARA5tU

 

FaLang translation system by Faboba

HAR DU VAD
SOM KRÄVS?

LOGGA IN

TYAS KOMPETENSPORTAL

VALIDERINGSKARTAN

HÄR HITTAR DU YRKESBEDÖMARE

VALIDERINGSMODELLEN

TYAS VALIDERINGSMODELL 2011